Saab 9-3

Slotbediening passagiersportier

Een aantal uitvoeringen van de Sport Sedan heeft geen elektrische slotbediening in het passagiersportier, de schakelaar is achteraf te monteren.

Het aansluiten van de schakelaar in het passagiersportier kan op twee manieren. Je kunt zelf aansluitingen maken met behulp van losse kabeltjes en stekkertjes die toegevoegd worden aan de bestaande bedrading. Losse stekkerblokjes voor de schakelaar van de centrale portiervergrendeling zijn o.a. via Ebay te bestellen. Zoek op Saab part  12789433. Maar het kan ook zonder. De doe-het-zelf werkwijze wordt verderop beschreven.

De andere mogelijkheid is dat je op de sloop een kabelboompje probeert te bemachtigen uit een bestuurdersportier of uit een passagiersportier waar deze schakelaar aanwezig was (vroege versies). Deze kabelboom zit aan het binnenpaneel en is er verschillende uitvoeringen, die i.p. alle bruikbaar zijn.  Links of rechts maakt niet uit. Het bevat in ieder geval de stekker om te koppelen aan H8-3 en de zwarte stekker voor de schakelaar van de centrale portiervergrendeling. Er bestaan ook versies waar de stekkers voor de kofferbakschakelaar (grijs) en die (zwart) voor de uitstapverlichting zitten. Deze kun je evnetueel gebruiken, ongebruikt laten of verwijderen.
NB De kabelboom uit een sedan/estate is korter dan die van de cabrio. Door deze anders te leggen is deze gewoon bruikbaar in de cabrio.

Demonteer de binnenbekleding van het portier aan de passagierszijde en maak alle stekkers en de bediening van het portierhandel los.

Demonteer de dummy knop. (op de foto is de gewone knop te zien). Buig de clips ter weerszijden van de dummy knop opzij en druk de knop van buiten naar binnen er uit. Monteer de schakelaar door hem er van binnenuit in te drukken.

De contacten van de schakelaar moeten worden verbonden met stekker H8-3 in het portier. Van de rechtse stekker op de afbeelding hiernaast heb je drie exemplaren nodig, van de linkse stekker op de afbeelding maximaal drie. Dit is afhankelijk van het aantal ongebruikte posities in de stekker H8-3. (Als je bijv instapverlichting hebt, dan heb je maar twee exemplaren van de linkse stekker nodig). Stekkertjes zijn verkrijgbaar bij een goede automaterialen zaak of bij een Opel-dealer. (tip, neem de stekker en de schakelaar mee voor de juiste maat)

Stekker H8-3 bevindt zich ongeveer midden in het deurpaneel. Als je geen instapverlichting hebt dan zul je een lege stekker aantreffen.