Saab 9-3

Premium 70 verbeteren

Het premium 70 systeem is te verbeteren door de voorspeakers door betere exemplaren te vervangen. Mijn advies is om de voorluidsprekers in ieder geval te vervangen, wil je daarna beter geluid dan kan je altijd nog meer gaan doen. Echte bassen krijg je hier niet mee, daarvoor zul je het systeem moeten upgraden naar een premium 150 systeem of de aanwezige signalen moeten gebruiken om een extra versterker aan te sturen.

Een veel gebruikte speaker voor de vervanging van de standaard Saab speakers is Boston Acoustics. De Boston Acoustics S35 heeft de goede diameter en inbouwdiepte voor de beschibare ruimte in het dashboard, bovendien heeft hij een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding. Het is waarschijnlijk de meest gebruikte vervanging voor de speakers in het dashboard. De Boston S35 is helaas niet leverbaar. De beschrijving geld natuurlijk ook voor een ander merk luidspreker.

De roosters in het dashboard zijn er eenvoudig uit te wippen. Gebruik hiervoor een oude bankpas of iets dergelijks, dit voorkomt beschadigingen. Demonteer de oude speaker, het handigste is om een kleine ratelsleutel met een torx bit te gebruiken omdat de voorruit in de weg kan zitten.

Sluit de nieuwe speaker aan op de originele aansluiting. In de originele aansluiting passen smalle stekkertjes, beter is het om even te solderen. Verwissel de polariteit niet, op de originele aansluiting zie je twee getallen, 1 = negatief, 
2= positief.

Monteer de nieuwe speaker, je kunt gewoon de oude torx boutjes gebruiken, plaats het rooster terug (gewoon met beleid inklikken) en luisteren maar. Je zult direct verbetering horen, het geluid krijgt meer hoge tonen vanwege de tweeter en de klankkleur van de speaker is gewoon beter.

De vervanging van de speakers in de hoedenplank gaat op dezelfde wijze als die van de voorspeakers. De roosters zijn ook hier eenvoudig los te wippen en er is iets meer ruimte om te werken.