Saab 9-3

Premium 150 verbetering

Eén manier om het premium 150 te verbeteren is natuurlijk een upgrade naar het 300 systeem. Dit is echter behoorlijk kostbaar vandaar dat ik hier een andere mogelijkheid beschrijf.      

Als eerste stap zie ik de vervanging van de standaard speakers in de uiterste hoeken van de auto als noodzaak om goed geluid te krijgen. Volg hiervoor de beschrijving van het menu "Verbeteren Premium 70", als tweede stap raad ik de aanschaf van twee goede 6" bij 9" speakers aan (voor de hoedenplank), een extra versterker en een zgn "high to low level" converter. Een 10 cm speaker ter vervanging van de middenspeaker is optioneel. Natuurlijk moet je ook nog wat andere zaken aanschaffen: Een plus en min kabel (conform de eisen van de versterker), een audiokabel van voldoende lengte, een zekeringhouder met een zekering (conform eisen van de versterker), luidsprekersnoer, voedingskabel, massakabel, krimpstekkers voor de voedingskabel en een krimpoog voor de massakabel, tape en snelbinders. Zorg, voordat je begint, dat je audio uit staat.

Demonteer de stoel zoals beschreven vanaf punt 18 in de handleiding op Saabdocs. Schroef de versterker los en haal de stekker er uit. Het signaal voor de extra versterker wordt hier afgetapt. Om de originele versterker niet te belasten moet hier de "high to low level" converter worden aangesloten. Ik heb de ommanteling van de benodigde draden over een paar millimeter kaal gemaakt en de draden naar de coverter er aan vast gesoldeerd. Vergissen is bijna uitgesloten, de draden van de uitgangen zijn in paren gebundeld. 
Links min = grijs/wit
Links plus = groen
Rechts min = grijs/wit
Rechts plus = blauw 
De ander draden zijn niet van belang. Isoleer de gesoldeerde draden goed, plaats de stekker weer in de versterker en zet hem weer vast. Ik heb de converter net naast de versterker met klittenband aan de vloerbedekking vastgezet. Sluit audiokabels aan op de converter en leid ze naar de zekeringkast links achter in de auto. (Ik heb ze onder de vloerbedekking door laten lopen). Plaats de stoel terug.

Plaats de 6x9 speakers (kan vanaf onderen) en leid de draden naar de zekeringkast links achter in de auto. Plak ze vast met bijv tape zodat ze later niet gaan rammelen. Ze kunnen tussen de hoedenplank en de bekleding doorgeleid worden, Linksachter is een ruimte waarlangs ze naar de zekeringkast kunnen.

Achter het airbag plaatje van het de rechterachterbekleding bevindt zich een bout, draai deze los en verwijder de bekleding met beleid. Sluit een draad aan op de bruine draad van de antenneversterker. Leid deze nieuwe draad naar de zekeringkast links achterin de auto. De antenne wordt via de bruine draad geschakeld door de aan/uit van de radio, dit gaan we later gebruiken om de versterker aan/uit te schakelen.