Saab 9-3

In de loop van de tijd ontstaat er aanslag op de lens en de reflector van de koplampen. Eén van de forumleden (gfgf) van het Saabforum heeft een methode ontwikkeld om de koplampen van binnen te reinigen. Gfgf wordt bedankt voor zijn goede idee en voor het feit dat ik zijn foto's mocht gebruiken..

In principe is het verstandig om voor het reinigen de koplampen te verwijderen. Dit heeft als voordeel dat je kunt zien wat je doet. Reken voor beide koplampen op een totaal van ongeveer 3 - 3,5 uur werk. Schaf wat microvezeldoek aan een zorg voor een stevige maar wel buigzame ijzeren draad (bijv VD draad). Een zaklampje (led) is aanbevolen.   Om de koplampen te verwijderen moet de bumper gedemonteerd worden. Demonteer de drie bouten van de wielkastbekleding (zie rechterfoto) aan de zijde waar je de lamp wilt verwijderen. (Laat de andere zijde vastzitten)

Verwijder de 3 schroeven waarmee de bumper aan de onderzijde aan het spoilerschild is bevestigd. (geen foto)   Demonteer de clips waarmee de bumper aan de radiatorbalk is bevestigd. (zie foto links)   Druk voor het verwijderen van de clips het pennetje in het midden in. Hierna kun je de clip omhoog wippen.

Trek vanuit de wielkast de bumper uit de klemmen en laat de bumper een klein stukje zakken.   De koplamp zit aan de onderzijde vastgeschroefd met één bout. Met een pijpsleutel (10) kun je er goed bij. Zie foto links.

Markeer de positie van de bevestigingspunten (potlood, viltstift) zodat je het lamphuis in dezelfde positie terug kunt plaatsen.   Demonteer de bouten waarmee het lamphuis op de radiatorbalk is bevestigd.   Het lamphuis wordt aan de onderzijde nu enkel door een haak in zijn positie gehouden. Gebruik een lampje om de haak te vinden. Met een plat voorwerp (bijv. een beitel) kun je de haak omhoog wippen waarna je het lamphuis naar voren kunt halen. Neem de stekker aan de achterzijde los. (Rode klem uitschuiven, daarna stekker er uit trekken).

Maak een stukje schoonmaakgereedschap met ongeveer deze vorm. Gebruik hiervoor een stevig maar toch buigzaam stuk draad. Knip een reepje uit het microvezeldoek en wikkel dat om de draad. Zet het vast op de draad met tape zodat het er niet af kan glijden.   Dit gereedschapje wordt gebruikt om de lens te reinigen.

Maak een tweede gereedschapje (of gebruik het uiteinde van het eerste gereedschapje) met ongeveer deze vorm. Omwikkel het ijzer met microvezeldoek. Zet het doek vast met tape.   Dit gereedschapje wordt gebruikt om de randen van de lens schoon te maken.

Verwijder de lampen (dim- en grootlicht) uit de unit. Maak met behulp van het eerste gereedschapje de voorzijde van de lens schoon. Breng het tooltje via het gat van het grootlicht naar binnen en poets de lens. Buig het ijzerdraad zo dat je de lens kunt bereiken. Schijn met het lampje via het gat van het dimlicht op de lens, zo kun je het resultaat direct bewonderen.   Zoals je ziet blijft er aan de rand van de lens nog wat aanslag zitten.

Met het tweede gereedschapje maak je de rand van de lens aan de voorzijde schoon. Controleer met het lampje of je alle plekjes hebt gehad.

Maak hierna de achterkant van de lens schoon. Breng het eerste gereedschapje via de opening van het dimlicht naar binnen. Eventueel de ijzerdraad nog iets bijbuigen om de hele rand van de lens te kunnen bereiken. Gebruik het lampje om te controleren of je het hele oppervlak van de lens hebt gereinigd.

Mocht je nu nog tijd en zin over hebben dan kun je eventuele verontreinigingen bij bijvoorbeeld het stadslicht weghalen.   Ben je klaar, plaats dan de lampen weer in de unit en plaats de unit terug in de auto. Let op de geplaatste merktekens zodat je je lichten niet hoeft af te stellen en zet de unit weer vast. Monteer de bumper in omgekeerde volgorde van losmaken.   Moet je de andere lamp nog doen, herhaal dan de complete procedure.