Saab 9-3

Interieur ventilator

De interieurventilator van de 9-3 SS wil wel eens piepende geluiden laten horen. Dit geluid komt meestal onderuit de ventilatormotor, soms ook van boven. De as van de motor is te smeren waardoor het geluid verdwijnt. Volgens sommige monteurs is het een kwestie van uitstel en moet de motor vervangen worden, veel Saab rijders hebben baat bij het smeren van de motor en rijden er nog gelukkig mee rond. Smering bovenkant 

Verwijder het interieurfilter conform de beschrijving op deze website. Als je in het filerhuis kijkt zie je de as en het lager. Neem een goed smeermiddel in een spuitbus met een lang spuitmondje en spuit het lager in. Monteer het filter weer. Probeer de ventilatie en luister of er nog een piepgeluid aanwezig is. Herhaal eventueel maar overweeg om ook de onderkant te smeren.

Demonteer het handschoenenkastje, draai de 5 schroeven los en trek het handschoenenkastje er een stukje uit. Koppel de binnenverlichting los. Neem de slang van de ventilatie los (alleen ACC) en verwijder het kastje Koppel de voetverlichting los (indien aanwezig). Verwijder hierna de onderplaat, deze zit met 2 schroeven vast. Eén links tegen het middenconsole en één middenonder in de ventilatormotor. Aan de rechterzijde rust de plaat aan de voorzijde met een haak. Met voorzichtig wrikken is de plaat weg te halen. Verwijder hierna de plaat van het middenconsole.

Verwijder de stekker van de ventilatorregelaar (nr 4 in de tekening rechts) en draai de 2 schroeven (nr 5 in de tekening links) los. Je kunt de regelaar er nu voorzichtig naar achteren toe uittrekken.

In het ventilatorhuis zie je nu aan de rechterzijde een opening. Deze opening is voor de koelribben van de regelaar (rood omcirkeld in de tekening boven). Langs deze opening kun je het onderste lager van de motor bereiken. Met een spuitbus met een lang spuitmondje kun je het lager inspuiten. Ik heb D2 supersmeer gebruikt, het lijkt er op dat dat doet wat het belooft.

Monteer de regelaar, sluit de stekker aan en probeer de ventilatie. Eventueel de procedure herhalen als de ventilator nog piept. Als je klaar bent, monteer dan weer de onderplaat, let er op dat de plaat aan de linkerzijde goed in de geleidebaan zit voordat je hem vastschroeft. Sluit de voetverlichting weer aan. Monteer het handschoenenkastje (sluit verlichting en de ventilatieslang weer aan) en bevestig de plaat van het middenconsole weer.