Saab 9-3

Carkit installeren

In de Saab 9-3 kun je verschillende carkits aansluiten waarbij je gebruik kunt maken van het bestaande audiosysteem mits de auto over de voorbereiding van TEL1 beschikt. 

Als er een voorbereiding voor een mobiele telefoon (Tel 1) in de auto aanwezig is dan kan op vrij eenvoudige wijze een carkit van een andere leverancier aangebracht worden. Op deze pagina wordt de inbouw van een Parrot CK3100 en een BuryCC 9060 beschreven. Voor carkits van andere merken zullen er waarschijnlijk niet veel verschillen met de inbouw zijn.

Parrot CK3100

Op deze pagina staat beschreven hoe je dat zelf kunt doen maar er is ook een (bijna) kant en klare manier. Via "Justcarkits" in het Verenigd Koninkrijk is een kant en klare kabel te koop die je aan kunt sluiten op de originele Tel 1 connector. Justcarkits verkoopt 2 kabels, één voor 9-3's van bouwjaar 2003 en één voor 9-3's van 2004 en verder. De link naar Justcarkits vind je hier, om de prijs hoef je het niet te laten, die is zeker niet hoger dan dan die van de materialen van de doe-het-zelf optie. Mocht je deze kabel aanschaffen dan hoef je van de volgende beschrijving alleen stap 1, stap 3 en eventueel stap 4 te volgen.

Indien je het toch helemaal zelf wilt doen dan moeten er voordat je begint, behalve een Parrot, nog wat extra zaken aangeschaft worden.
Een aansluitkabel (met stekker) om de Parrot aan te sluiten op de originele stekker in de auto. Deze is te koop bij de Saab dealer (doe hetzelf optie) of de kant en klare kabel van Justcarkits.
Wat extra vastzet materiaal (tierip/isolatietape of iets dergelijks).
Extra luidsprekerstekkertjes (6 mannetjes, 6 vrouwtjes) of soldeermateriaal om luidsprekerkabels met de middenste luidspreker te verbinden.
Ongeveer 2 meter luidsprekersnoer.
Eigenaars van een MY03 moeten een interface kabel + transformerunit voor Saab 9-3 SS bouwjaar 2003 (KRAM Iso2Car 68742 aanschaffen.

De Parrot wordt geleverd met verschillende steuntjes, een microfoon en aansluitkabels. Waar je de Parrot plaatst is natuurlijk afhankelijk van je eigen wensen. Ik heb hem geplaatst in de asbak, daar past hij precies in, bovendien kan ik de asbak dicht doen en dan is de Parrot helemaal uit zicht. De microfoon heb ik links van de spiegel geplaatst en de microfoondraad heb ik over het pafond via de rechterdeurstijl naar het middenconsole gebracht. Onder het middenconsole is genoeg ruimte om de kabels en de Parrot elektronische unit op te bergen en vast te zetten.

Stap 1: Demonteer als eerste het voorste rechter zijpaneel van het middenconsole. Hiervoor kun je de handleiding van de installatie van de originele carkit gebruiken. Als je daar een beschrijving voor nodig hebt, kijk dan even op de volgende link Saab Docs, Zoek de TEL1 connector op, op de linkerfoto zie je waar hij zich ongeveer moet bevinden.

De TEL1 connector wordt ook wel de 375 connector genoemd. De contacten van de 375 connector zijn genummerd. De aansluitstekker wordt straks hierop aangesloten.

Stap 2: De Parrot aansluitkabel moet nu aangesloten worden op de Saabkabel. In de tabel hier onder vind je de kleuren en de overeenkomende aansluitingen van de Parrot en de pinnummers van de Saab stekker. Het beste is om de draden aan elkaar te solderen (+isoleren), een alternatief is een kroonsteentje. Controleer de pinnummers met de kleuren van de kabel, er blijken kabeltjes met verschillende kleuren in omloop te zijn. In de tabel zijn 2 mogelijkheden weergegeven. Let ook even op dat je op pin 16 en 7 geen luidsprekeroutput aansluit maar de line out van de Parrot.

Stap 3: Als je nu de stekker van de Saabaansluitkabel aansluit op de TEL1 connector dan zal de Parrot het doen. Als je een gesprek begint zul je in de SID zien dat je een gesprek voert en de radio zal muten waarbij het gesprek over de voorste luidsprekers te horen is. Je zult echter merken dat als iemand je belt je het eerste signaal mist. Dit komt omdat de Saab audio net even trager reageert dan de Parrot. Om dit op te lossen heb ik de middenluidspreker verbonden met één van de aansluitpunten van de luidsprekeraansluitingen van de Parrot waardoor de 1ste seconde van de telefoonverbinding te horen is via de middenluidspreker in het dashboard. Als je dit ook wilt doen volg dan de volgende procedure.

Stap 4: Demonteer de middenluidspreker in het dashboard. Knip de luidsprekerdraad in de buurt van de stekker door en bevestig aan beide draden ongeveer 1 meter luidsprekerdraad (de 2 op de stekker is de + zijde). Geleid de draden naar de Parrot luidpreker connector. Knip de blauwe (+) en groene draad (-) los van beide dinstekkers van de Parrot en bevestig de luidspreker draden hieraan. (het beste is solderen). Zorg er voor dat de luidsprekerdraden die vanaf de Saab audio komen op de ingang (omcirkeld in de tekening) aangesloten worden van de Parrot box en de draden naar de luidspreker aangesloten worden op de middenste dashboardspeaker.

Sluit de Bury 9060 interface lead kabel aan op de Saab kram kabel (linkerfoto). Plug vervolgens de kabels in het systeem van Bury zoals op de rechter afbeelding word weer gegeven.

Op de linker afbeelding wordt alles netjes bijgebonden waarbij je links het kabeltje van het scherm ziet en rechts de Saab kram kabel ingeplugd in de Tel 1 en vervolgens via de Bury interface lead kabel verbonden met het systeem van de Bury. Kwestie van Plug and Play ! Op de rechterfoto zie je hoe je het Bury kastje netje kan wegwerken.

Klaar voor in gebruik ! Als u telefoon gaat zie je dat op het SID. Het met de Bury meegeleverde microfoontje is niet gebruikt Het voetje van het schermpje kunt je alle kanten opdraaien en vast zetten, je merkt dit wel als je het vastpakt. Eventuele vragen kun je bij het saabforum stellen onder de rubriek 9-3 sportsedan/estate

Bury CC9060

Voordat je begint moeten er behalve een Bury nog wat extra zaken aangeschaft worden.  Bij te bestellen zijn de Burry interface lead kabel (links) en een Saab Kram kabel (rechts) om op de TEL 1 stekker aan te sluiten (de laatste kun je ook bij de dealer halen).

Demonteer als eerste het voorste rechter zijpaneel van het middenconsole. Hiervoor kun je de handleiding van de installatie van de originele carkit gebruiken. Als je daar een beschrijving voor nodig hebt, kijk dan even op de volgende link Saab Docs, Zoek de TEL1 connector op, op de linkerfoto zie je waar hij zich ongeveer moet bevinden. Op de rechterfoto zie je waar je het voetje van de Bury bijvoorbeeld kunt vastplakken.

Als je het rubbermatje  van het middenconsole verwijdert, zie je gaten (waar het kabeltje uitkomt) zitten waardoor je het stekkertje van het schermpje doorheen kunt halen. (links) Je hoeft dus niet te boren. Sluit de Saab kram kabel aan op de TEL 1 voorbereid stekker (rechts).